6725 Szeged, Szabadkai út 3. +36 62 548 964 fodor@fjk.edu.hu
Sütő- és cukrászipari technikus
A képzés időtartama: 5 év (2 év alapozó képzés + 3 év szakirányú oktatás, érettségire felkészítés)
szint: technikus képzés
egyéb: duális képzésben, gyakorlati képzőhely (tanműhely) biztosított
Húsipari technikus
Élelmiszeripari gépésztechnikus
Sütő- és cukrászipari technikus: A sütő- és cukrászipari technikus ismeri a pék és a cukrász szakma alapjait is. Keresett szakma, hiszen a vállalkozásoknak is nagy szükségük van a sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre. A sütő- és cukrászipari technikus tud kenyereket, péksüteményeket, kalácsokat, tortákat, édes és sós süteményeket, fagylaltokat, desszerteket készíteni; emellett jó áttekintőképességgel, irányítóképességgel, és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással rendelkezik.
A sütő- és cukrászipari technikusnak a szakmai ismereteken kívül szüksége van jó állóképességre, kézügyességre, íz- és színérzékelésre; és fontos, hogy tudjon és szeressen csapatban dolgozni. Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a süteménykészítés, a kenyérfélék, a péksütemények, az édességek előállítása, és aki szereti a szervezést, irányítást. Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú végzettséget szeretnének szerezni.
Húsipari technikus: A húsipari technikus kis és nagy élelmiszeripari üzemekben vagy laboratóriumokban dolgozik a hús- és baromifeldolgozás területén. Önállóan vagy mérnöki irányítással vesz részt az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, tárolási és csomagolási munkáiban. Jó áttekintő- és irányítóképességgel, valamint az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással rendelkezik.
A húsipari technikusnak a szakmai ismereteken kívül szüksége van jó állóképességre, kézügyességre, ízérzékelésre; és fontos, hogy önállóan, megbízhatóan és pontosan tudjon és szeressen (csapatban is) dolgozni.
Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a húsfeldolgozás, a hagyományos és korszerű húskészítmények előállítása.
Élelmiszeripari gépésztechnikus: Az élelmiszeripari gépésztechnikus önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszeripari üzemekben vesz részt a gyártási folyamat előkészítésében, élelmiszeripari gépek és berendezések üzembehelyezési, üzemeltetési és karbantartási munkáiban. Kezeli az automatikus vezérlésű, mechanikus, pneumatikus vagy hidraulikus működtetésű élelmiszeripari gépeket, és részt vesz a gépsor karbantartásában.
Az élelmiszeripari gépésztechnikusnak a szakmai ismereteken kívül szüksége van kezdeményezőképességre, kézügyességre, és fontos, hogy tudjon pontosan, megbízhatóan, másokkal együttműködve dolgozni.
Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik műszaki érdeklődésűek, szeretnek gépekkel foglalkozni és kíváncsiak az élelmiszerek előállítására is.
Akadálymentesítés eszközei